EN | SR

BEOGRAD

Beograd je glavni i najveći grad republike Srbije. Nalazi se na ušću Save u Dunav, na mestu gde se Panonska nizija sastaje sa Balkanom. Gradsko područje ima populaciju od 1.5 miliona stanovnika, dok preko 1.8 miliona ljudi živi u administrativnom području grada. Najveći je grad na teritoriji bivše Jugoslavije i po broju stanovnika četvrti u jugoistočnoj Evropi posle Istanbula, Atine i Bukurešta.

Spada u jedne od najstarijih gradova u Evropi. Prva naselja na široj teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, čak 4.800 godina pre nove ere. Beograd su osnovali Kelti u 3. veku pre n. e, a za vreme Rimskog carstva je postao naselje Singidunum. Slovensko ime „Beligrad“ prvi put je zabeleženo 878. godine. Beograd je glavni grad Srbije od 1405. godine i bio je prestonica raznih južnoslovenskih država od 1918. pa do 2003, kao i Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006.

Beograd svojom dugom istorijom, posebnom atmosferom, i izuzetnim noćnim životom privlači veliki broj turista. Ono što tera turiste da se stalno vraćaju jeste veliki broj interesantnih istorijskih i kulturnih spomenika i muzeja, izvrsne hrane i različitih događaja i manifestacija kojih u Beogradu svakodnevno ima na pretek.

Beograd je ekonomski, kulturni i obrazovni centar ne samo Srbije, već i celog regiona. Beograd je domaćin najvećih medjunarodnih filmskih, pozorišnih, umetničkih festivala i sportskih manifestacija u regionu kao što su FEST, BITEF, BEMUS, Beogradski maraton.

To je grad koji spaja nespojivo. Kako se nalazi na granicama Istoka i Zapada u Beogradu se može osetiti jedinstvena energija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Dan i veče se može provesti po interesantnim baštama kafića i restorana koji pored bogate ponude pića i hrane nude i autentično dizajnirane enterijere koji će sigurno ostati dobro zapamćeni.

Dok se sa jedne strane mogu pronaći urbani andergroaund klubovi, sa druge strane noć se može provesti uživajući uz zvuke tambure u velikom broju tradicionalnih srpskih kafana.

Beograd može da ponudi za svakog po nešto.