EN | SR

NIKOLA TESLA (1856 – 1943)

Jedan od najvećih srpskih i svetskih izumitelja i naučnika rođen je u srpskoj, pravoslavnoj porodici u selu Smiljanu, 10. jula 1856. godine. Mladi Nikola je vrlo rano ispoljio genijalnost svog uma, što ga je učinilo čovekom čiji su prvi koraci stupali uveliko ispred svog vremena. Tesla je shvatio da njegova porodica podnosi velike žrtve kako bi se on školovao usled čega, kao vrlo mlad, odlazi za poslom u Budimpeštu, a potom Francusku, gde postavlja osnove za svoje buduće patente koje će kasnije promeniti svet. Tesla je svojim najdužim i sudbonosnim korakom prešao Atlantik 1884. godine i dolaskom u Njujork stupio u službu kompanije u vlasništvu Tomasa Edisona. Etičke nesuglasice ova dva znamenita čoveka, postale su platform budućeg mita o Tesla – Edison rivalstvu.

Nikola Tesla u Americi postiže planetarna dostignuća u oblasti fizike, elektrofizike i radiotehnike, postavljajući temelje ustrojstva modernog sveta. Dolazio je u susret sa najvećim imenima svog vremena, bili su to magnati poput Dž. P. Morgana i Džordža Vestinghausa do proslavljenog pisca Mark Tvena, s kojim je bio izvrstan prijatelj. Iako je postao stanovnik sveta i čovek budućnosti, svoje korene nije zaboravljao.

Međutim, pored čestog nerazumevanja okoline za tako napredne projekte, Tesla je imao i finansijskih problema, zbog kojih su često trpele mnoge započete i neostvarene ideje. Naposletku, životni ciklus ovog genija okončan je 7.januara 1943. u sobi broj 3327, na 33. spratu Njujorker hotela. NakonTesline smrti FBI je njegove lične stvari i dokumenta klasifikovao kao strogo poverljive.

Teslina najveća dostignuća obuhvataju polifazni sistem, obrnutno magnetno polje, Teslin transformator, prenosi modulacija radio-signala, a priložio je i ogroman doprinos u oblasti rendgenskih zraka. Tesla je najzaslužniji za lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu njegovim sistemom naizmeničnih struja. Tesla je bio i ključni čovek izgradnje hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. Nikola Tesla je jedini Srbin po kom je nazvana jedna merna jedinica – jedinica mere gustine magnetno gfluksa odnosno jačine magnetnog polja.

Jula 1957. godine, Tesla se konačno vraća u svoju domovinu. Njegova urna položena je u Muzej Nikole Tesle na Vračaru, gde se i danas nalazi. Ostao je upamćen kao PROMETEJ i jedan od najvecih izumitelja 20.veka.